Clinica nu are program intre 21 decembrie - 7 ianuarie 2025

Edentatia: Definitie, cauze si tratament

edentatie

Edentatia sau lipsa dintilor este o problema care poate aparea la orice varsta. De-a lungul vremii, a reprezentat un motiv de stres si anxietate pentru multi oameni din intreaga lume. Daca nu se intervine la timp, ea poate avea consecinte grave asupra sanatatii tale orale si nu numai. Care sunt cauzele aparitiei acestei probleme si cum se poate trata ea poti afla din randurile de mai jos.

Ce este edentatia

Edentatia este termenul medical folosit pentru a descrie lipsa dintilor. In functie de numarul dintilor pierduti, se poate vorbi despre edentatie partiala (lipsa unuia sau a mai multor dinti de pe una sau ambele arcade) sau edentatie totala (lipsa tuturor dintilor).[2]

Cauzele edentatiei

Cauzele care pot duce la pierderea dintilor sunt mai numeroase decat ai putea crede si variate. Printre acestea se numara:

  • parodontoza; 
  • cariile dentare;  
  • diabetul si alte boli sistemice; 
  • infectiile dentare; 
  • nutritia deficitara; 
  • abuzul de alcool sau droguri; 
  • fumatul; 
  • traumatismele dentare.[1]

Simptomele edentatiei

Simptomele edentatiei pot varia in functie de gradul si tipul de edentatie. Se poate manifesta, de exemplu, prin: 

  • disconfort sau durere;
  • modificari ale aspectului facial;
  • zgomote articulare;
  • probleme de fonatie (pronuntarea incorecta a sunetelor sau a cuvintelor);
  • sensibilitate dentara; 
  • ingerarea cu greutate a alimentelor.[2]

Tratamentul edentatiei

Ajungem astfel la problema pe care foarte multi pacienti si-o pun: „Am ramas fara dinti. Ce este de facut?” Din fericire, exista mai multe solutii la care se poate apela in astfel de situatii, fie ca ai pierdut doar o parte sau toti dintii din gura. Cea mai eficienta este tratamentul cu implanturi dentare. Alte doua optiuni sunt protezele si puntile dentare.[1]

Implanturi dentare

Implanturile dentare sunt cea mai moderna metoda de tratare a edentatiei. Aceste dispozitive cu o forma asemanatoare unui surub se insereaza chirurgical in os si preiau rolul de radacina a dintilor pierduti, urmand sa sustina restaurarile protetice care ii vor inlocui (coroanele dentare, puntile dentare, chiar si protezele dentare). 

Implanturile dentare au o multime de beneficii, inclusiv imbunatatirea esteticii si functionalitatii danturii. Ele arata si se simt exact ca dintii naturali. In plus, ajuta la imbunatatirea functiei masticatorii si la restabilirea capacitatii de a vorbi. Un alt avantaj important al acestora consta in faptul ca nu afecteaza in niciun fel dintii vecini spatiului edentat. 

Odata ce implanturile au fost inserate corect, vor rezista un timp indelungat, permitand pacientilor sa-si foloseasca dintii falsi exact ca si pe cei naturali. Aceasta tehnologie moderna poate fi utilizata pentru a trata pacientii cu diverse tipuri de edentatie. Nu conteaza daca iti lipseste un singur dinte sau mai multi, cu ajutorul implanturilor dentare poti avea din nou o dantura functionala.

Daca alegi aceasta solutie de inlocuire a dintilor pierduti, trebuie insa sa tii cont de faptul ca intreg tratamentul, de la consultatia initiala pana la montarea lucrarilor protetice finale, poate dura cateva luni.[1][2][3] 

Punti dentare

Puntea dentare reprezinta o alta solutie la care se poate apela pentru restaurarea zonelor edentate. Aceasta este o structura formata din unul sau mai multi dinti falsi si doua coroane dentare cu ajutorul carora va fi ancorata pe dintii vecini spatiului gol.

Puntile dentare au si ele anumite avantaje. In primul rand, sunt usor de instalat si pot fi folosite imediat dupa ce au fost realizate in laboratorul dentar. In plus, ofera o solutie permanenta pentru problemele estetice cauzate de edentatie si sunt adesea preferate in comparatie cu protezele dentare, deoarece nu este necesara inlaturarea tesutului gingival pentru a le monta. Ca si implanturile dentare, pot imbunatati vorbirea si masticatia. 

Au insa si anumite dezavantaje. Poate cel mai important dintre acestea este ca faptul ca dintii vecini, cei pe care va fi ancorata puntea dentara, trebuie preparati (slefuiti) in prealabil si, adesea, devitalizati. De asemenea, poate fi dificila curatarea corecta a danturii in zona respectiva.[1][3]

Proteze dentare

O alta optiune de tratament pentru edentatie sunt protezele dentare. Acestea sunt formate din 2 componente, un suport de culoarea gingiei si dintii artificiali, si pot fi folosite atat in cazul edentatiei partiale (proteza partiala), cat si in cel al edentatiei totale (proteza totala). Avantajele sunt similare cu cele mentionate in cazurile de mai sus. Dintre dezavantaje vom mentiona faptul ca, in functie de tipul de proteza pentru care se opteaza, pot fi destul de incomode, este necesara respectarea anumitor restrictii alimentare si poate aparea resorbtia osoasa.[1][3]

Efectele lipsei dintilor

Edentatia poate avea efecte grave asupra starii de sanatate orale si generale a pacientilor. Lipsa dintilor poate creste riscul de aparitie a cariilor si a altor probleme si afectiuni dentare. De asemenea, edentatia creste riscul de malnutritie, reduce abilitatea organismului de a absorbi nutrientii esentiali si poate contribui la aparitia unor complicatii sistemice grave, cum ar fi diabetul, bolile cardiace, anemia si obezitatea. Lipsa dintilor poate influenta, de asemenea, estetica zonei respective, fiind afectata calitatea vietii pacientului si contribuind la scaderea increderii in propria persoana.[1][2][3]

Costul tratamentului edentatiei

Costul tratamentului edentatiei variaza in functie de tipul de procedura pentru care se opteaza, de materialele folosite pentru restaurarile dentare, dar si de complexitatea fiecarui caz in parte. Evident, solutiile cele mai eficiente sunt mai costisitoare, insa, dupa cum spunem intotdeauna, banii cheltuiti pentru sanatate sunt bani investiti in cresterea calitatii vietii. In plus, aceste tratamente pot fi platite si in rate. 

Edentatia poate afecta calitatea vietii si poate duce la probleme majore de sanatate. Pierderea dintilor nu reprezinta un aspect ce poate fi neglijat, mai ales ca exista multe optiuni de tratament, de la implanturi dentare pana la proteze. Este foarte important sa se intervina cat mai repede pentru inlocuirea dintilor care lipsesc. Tratamentul corect si la timp al edentatiei nu numai ca va preveni problemele ulterioare cauzate de aceasta afectiune, ci va imbunatati considerabil calitatea vietii pacientului. 

Bibliografie: 

  1. „Edentulism | Causes of Missing Teeth & Treatments for Tooth Loss” Your Dentistry Guide, 4 Sept. 2018, www.yourdentistryguide.com/tooth-loss/. Accessed 3 Feb. 2023.
  2. „Edentulism | Missing Teeth | Causes and Solutions | AAOMS Oral and Maxillofacial Surgeons” AAOMS Oral and Maxillofacial Surgeons, 13 Sept. 2021, myoms.org/what-we-do/dental-implant-surgery/edentulism/. Accessed 3 Feb. 2023.
  3. Higuera, Valencia. „3 Options for Replacing Missing Teeth” Healthline, Healthline Media, 14 Aug. 2019, www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/missing-teeth#implants. Accessed 3 Feb. 2023.

Data articol: 2 martie 2023
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te