Disjunctor sau aparat dentar pe cerul gurii: Rol și utilizare
Alinierea corectă a dinților pe arcadă pare că nu este tocmai o problemă majoră în copilărie. Este o credință populară total nefondată. Problemele de aliniere, mai ales atunci când vorbim despre înghesuirile dentare, trebuie rezolvate cât mai rapid, în primii ani de viață.
Fiecare dintre noi trebuie să ajungă, mai devreme sau mai târziu, la un medic ortodont. Ideal ar fi ca această primă vizită să se programeze în copilărie, încă din perioada în care cei mici au dințișori de lapte. Poate fi nevoie de un disjunctor sau un aparat dentar pe cerul gurii. Află, parcurgând articolul până la final, care este rolul acestuia și cum poate îmbunătăți vizibil dantura.
Ce este un disjunctor sau aparatul dentar pe cerul gurii
Înainte de a ajunge la rol și utilizare, trebuie să știi ce este un disjunctor. Acesta este un aparat dentar pentru îndreptarea maxilarului folosit pentru a lărgi arcada, în special pe cea superioară. Îndreptarea se realizează fix în locul în care se unesc cele două jumătăți ale maxilarului. În termeni medicali, numim acest loc drept sutură palatină. De regulă, acest dispozitiv medical se recomandă copiilor și adolescenților (începând cu vârsta de 7 ani), dar pot exista cazuri în care este recomandat și adulților. Atenție, în cazul persoanelor adulte nivelul de eficiență este mult mai redus.
Tipuri de disjunctoare / aparate dentare pe cerul gurii
Așa cum există mai multe tipuri de aparate dentare, disjunctoarele pot fi de mai multe feluri, diferențiate de modul de prindere și de specificații. Să aruncăm o privire:
- Disjunctor dentar cu inele: Este un disjunctor pentru copii care se cimentează permanent pe toată durata tratamentului. Practic, este un disjunctor fix, care acționează cu ajutorul unor inele montate la nivelul molarilor de 6 ani. Se activează în cabinet cu ajutorul unui șurub;
- Disjunctor dentar fixat cu brațe: Acest aparat disjunctor se montează pentru a aplică o forță controlată la nivelul întregii arcade superioare. Practic, brațele acestui dispozitiv medical ajung din centru până la canini sau premolari, în funcție de caz;
- Disjunctor dentar cu gutiere: Acest disjunctor este format din două gutiere dentare care acoperă întreaga arcadă superioară. Este un disjunctor recomandat mai rar, dar este o opțiune excelentă pentru pacienții care se confruntă cu probleme specifice de ocluzie – ocluzie inversă. După o anumită perioadă, stabilită doar de către echipa medicală, gutierele se înlocuiesc cu niște inele ortodontice.
- Disjunctoare hibride cu sprijin dentar și scheletal: Aceste tipuri de disjunctoare sunt dotate cu mini-implanturi care ajută la aplicarea unei forțe mai mari. Disjunctoarele sunt utile în cazurile care necesită un sprijin suplimentar pentru a obține rezultate mai rapide și mai eficiente.
Cum funcționează disjunctorul
Scopul unui disjunctor pentru maxilar este acela de a corecta ocluzia. Drept urmare, aparatul exercită o forță controlată pe sutura palatină medie, adică pe linia care îmbină oasele palatului (cerul gurii). Această forță controlată stimulează osul, lărgind maxilarul. Ocluzia se modifică în bine odată cu lărgirea maxilarului. Lărgirea este permanentă. Atenție, orice disjunctor mandibular sau maxilar este un dispozitiv medical, deci se aplică doar de către un specialist, în cabinet. Sigur că va apărea un mic disconfort în primele zile și ușoare dificultăți la masticație și vorbire. Un ușor disconfort se va simți după fiecare activare a șurubului, dar este ceva normal.
Indicații pentru utilizarea disjunctorului
Așa cum spuneam mai sus, suntem mult mai familiarizați cu aplicarea unui disjunctor dentar la copii, dar nu eliminăm adulții din discuție. Sunt cazuri în care și aceștia au nevoie de un astfel de ajutor. Iată care sunt principalele indicații pentru utilizarea disjunctorului:
- Pentru a corecta mușcătura inversă: Atunci când dinții de pe arcada superioară se află în interiorul dinților de pe arcada inferioară (în timpul masticației, vorbirii și atunci când gura este închisă) este nevoie de o corecție urgentă. Pentru a corecta alinierea arcadelor se folosește disjunctorul. Astfel, dinții de pe arcada superioară vor ajunge în timp în partea din față, așa cum este normal și sănătos;
- Pentru a corecta arcada îngustată: Dacă arcada este îngustă, dinții nu pot crește în poziție normală. Așa apar înghesuirile dentare, total nesănătoase pe termen lung. Astfel, se impune lărgirea arcadelor dentare cu ajutorul unui disjunctor;
- Pentru remedierea problemelor respiratorii: Unii copii respiră doar pe gură din cauza faptului că arcada dentară nu este suficient de largă;
- Pentru îmbunătățirea funcționalității maxilarului: Afecțiunile, precum sindromul Crouzon sau Apert (sindroame craniofaciale) au nevoie de un plan de tratament complex și complet personalizat. Disjunctorul face parte din acest plan, având rolul de a îmbunătăți funcționalitatea maxilarului.
Stabilește o primă consultație de specialitate! Echipa medicală va analiza cazul tău, îți va prezenta opțiunile de tratament și îți va furniza un preț pentru disjunctorul de maxilar.
Beneficiile utilizării disjunctorului
Beneficiile purtării unui disjunctor maxilar includ:
- Corectarea mușcăturii incorecte: Atunci când dinții superiori nu se aliniază corect cu cei inferiori. Atenție, problemele de ocluzie (mușcătură) pot duce la uzura prematură a dinților;
- Creșterea spațiului pentru dinți: Lărgește arcada dentară pentru a crea spațiu suficient. Așa se reduce necesitatea extracțiilor dentare atunci când există aglomerări pe arcadă;
- Îmbunătățirea respirației: Așa cum spuneam mai sus, extinderea palatului îmbunătățește respirația prin lărgirea căilor nazale;
- Prevenirea problemelor ortodontice complexe: Intervenția timpurie va reduce nevoia de tratamente complexe în viitor. Menționăm aici și faptul că, de cele mai multe ori, după finalizarea tratamentului se recomandă purtarea unui aparat dentar pentru o anumită perioadă (stabilită de către echipa medicală în funcție de evoluția fiecărui caz clinic în parte);
- Îmbunătățirea esteticii faciale: În mod evident, corectarea osului maxilar influențează forma feței, oferind acel aspect simetric și armonios la care visăm cu toții.
Efectele pe termen lung ale aparatului dentar pe cerul gurii
Efectele pe termen lung ale aparatului dentar pe cerul gurii implică, în primul rând, corecțiile permanente. Practic, lărgirea maxilarului rămâne stabilă și definitivă odată cu finalizarea planului de tratament. Aici trebuie menționat faptul că tratamentul trebuie realizat corect. Adăugăm pe listă și alte efecte, precum: îmbunătățirea ocluziei, crearea spațiului adecvat pentru fiecare dinte de pe arcadă și estetică îmbunătățită.
Îngrijirea orală cu aparat dentar pe cerul gurii
Igiena orală este deosebit de importantă pe parcursul planului de tratament și nu numai. Astfel, se recomandă periajul dentar de 2 ori pe zi sau după fiecare masă (dacă este posibil) și aplicarea metodelor alternative de curățare. Ața dentară și dușul bucal sunt ideale pentru a elimina resturile alimentare prinse în spațiile interdentare. Placa bacteriană este principalul inamic al sănătății orale. Încearcă să o elimini înainte de a se transforma în tartru!
Întrebări frecvente despre aparatul dentar pe cerul gurii (disjunctor)
Cât timp trebuie purtat aparatul dentar pe cerul gurii?
Disjunctorul trebuie purtat minim 6 luni, însă doar în urma controlului de specialitate se poate stabili perioada optimă fiecărui caz. Această perioadă include atât faza de activare, cât și faza de stabilizare. Disjunctorul se activează acasă, conform indicațiilor primite în cabinet, iar ulterior vom monitoriza evoluția prin controale periodice la cabinet.
Pot apărea riscuri și complicații în timpul purtării aparatului dentar pe cerul gurii?
La acest capitol, putem vorbi doar despre disconfortul temporar, absolut firesc pentru oricine. Totuși, există cazuri (foarte rare), în care apar iritații la nivelul obrajilor sau infecții.
Există restricții alimentare?
Ar fi bine ca alimentele dure, cele lipicioase și cele care pot rămâne blocate în spațiile interdentare să fie evitate.
Care sunt pașii de urmat în cazul în care aparatul se desprinde?
Trebuie să contactezi imediat echipa medicală. Nu încerca să te descurci pe cont propriu! Există riscuri majore.