Dinți transparenți: De ce apare și cum se tratează eroziunea dentară?

femeie la stomatolog

Igiena orală trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi. Dacă mulți cunosc rolul pe care periajul îl îndeplinește pentru sănătatea dentară, foarte puțini știu de ce apare eroziunea smalțului dinților și ce este aceasta. Ei bine, stratul de la suprafața dinților se numește smalț. Deși în mod natural acesta este foarte rezistent, în timp poate fi supus unor amenințări serioase – alimente și substanțe active, periaj energic, ocluzie incorectă, obiceiuri vicioase (deschiderea ambalajelor cu dinții, rosul pixurilor, bruxism etc).

Definită ca uzura chimică graduală a dinților, eroziunea dentară nu este cauzată de placa bacteriană și apare, mai ales, la persoanele care au peste 30 de ani. Totuși, este o problemă comună și în rândul adolescenților și tinerilor care consumă foarte multe băuturi carbogazoase. Smalțul dinților se regenerează? Din păcate, răspunsul este nu, iar rezultatul final al eroziunii smaltului este demineralizarea, sensibilitate dentară și aspectul dinților transparenți. Cu toate acestea, există o serie de măsuri de prevenție, există tratamente și multe alte indicații în acest sens. Citește articolul până la final și află ce ai de făcut.

Cauzele eroziunii și abraziunii dentare 

Sunt foarte multe cauze care pot facilita apariția eroziunii dentare. Unele ți se pot părea chiar banale la început, dar efectele acestora te pot pune serios pe gânduri. Să aruncăm o privire:

  • Alimente și băuturi: Știai că există alimente care conțin cantități mari de acid? Nu trebuie să le eviți, dar ar fi indicat să le consumi cu moderație și să te speli pe dinți după fiecare masă. Aici ne referim la: portocale, rubarbă, mere și fructe de pădure. Trecem rapid și la băuturi și punem pe listă următoarele: băuturi carbogazoase și sucuri de fructe, în special cele de mere și de citrice;
  • Diferite afecțiuni: Există o serie de afecțiuni care pot influența negativ smalțul dentar. De exemplu, persoanele care au probleme cu acidul stomacal sunt mult mai predispuse la a se confrunta cu eroziunea dentară. De asemenea, unele medicamente pot avea acest efect asupra sănătății orale;
  • Sindromul gurii uscate: Persoanele care suferă de xerostomie se pot confrunta și cu eroziunea smalțului dentar din cauza nivelului scăzut de saliva. Practic, saliva are rolul de a regla acizii de la nivelul cavității bucale. În lipsa acesteia, smalțul începe să erodeze;
  • Bruxismul: Persoanele care scrâșnesc din dinți se vor confrunta mai devreme sau mai târziu cu abraziunea dentară din cauza presiunii care se aplică zilnic pe cele două arcade.

Adăugăm pe listă următoarele: Stres cronic, tulburări emoționale severe, anatomia și mobilitatea țesuturilor moi, compoziția și structura dinților și exerciții fizice intense.

Simptomele eroziunii dentare  

Sunt câteva semne pe care le poți observa singur și care ar trebui să te trimită de urgență la medic. De asemenea, dacă acestea trec neobservate, sigur vor fi depistate de către stomatolog atunci când te programezi la următoarea igienizare. Știi deja că igienizarea dentară se realizează la fiecare 6 luni. Ne întoarcem la simptome, acestea pot fi: sensibilitate dentară, în special la dulciuri și temperaturi extreme, îngălbenirea dinților, decolorarea dinților, prezența fisurilor sau ciobiturilor pe suprafețele dinților și durerea puternică (în cazuri avansate).

Consecințele eroziunii dentare 

Sigur că există și o serie de consecințe. Pe lângă sensibilitatea dentară cauzată de subțierea smalțului, apar și alte probleme, precum:

  • Schimbarea culorii dinților: Pe măsură ce smalțul erodează, dintele capătă o culoare gălbuie;
  • Carii dentare: Dintele erodat este mult mai predispus la acumularea bacteriilor și apariția cariilor;
  • Fracturi dentare: Pentru că dinții capătă fragilitate, aceștia sunt mult mai predispuși la fracturare;
  • Pierderea dinților: În cazuri severe, atunci când nu se cere ajutor de specialitate, se poate ajunge chiar la pierderea dinților.
prevenirea eroziunii dentare

Prevenirea eroziunii dentare  

Poți preveni eroziunea smalțului dentar, făcând câteva schimbări în rutină. Pare complicat? Nu este deloc greu să te ții de o astfel de rutină sănătoasă, mai ales că îți garantează dinți puternici și sănătoși pentru tot mai mult timp. Iată câteva practici importante:

  • Evită consumul excesiv de băuturi acide (sucuri naturale de citrice, băuturi alcoolice cu acid, băuturi carbogazoase);
  • Evită consumul excesiv de alimente cu conținut ridicat de acid;
  • Spală-te pe dinți după 2-3 ore de la consumul băuturilor sau alimentelor cu conținut ridicat de acid;
  • Folosește o pastă de dinți cu fluor. Atenție, se recomandă să discuți cu medicul înainte;
  • Folosește o apă de gură fluorizată. De asemenea, se recomandă să discuți cu medicul înainte;
  • Evită contactul cu factorii chimici acidifianți;
  • Mergi regulat la stomatologie pentru igienizare și controale de rutină. E foarte important să-ți faci o rutină și să înțelegi beneficiile controalelor regulate;
  • Respectă recomandările medicului stomatolog;
  • Consultă un specialist dacă suferi de reflux gastroesofagian.

Deși smalțul dentar este cel mai dur țesut din corpul uman, acesta este cel mai mineralizat. Practic, atunci când se deteriorează, nu mai există șanse de regenerare. Astfel, se recomandă prevenția.

tratamentul eroziunii si abraziunii dentare

Tratamentul eroziunii și abraziunii dentare

Tratamentul pentru eroziunea dentară depinde în mare măsură de nevoile fiecărui pacient în parte. Pe lista recomandărilor există mai multe opțiuni:

  • Fluorizare: Aplicarea fluorului pe dinți ajută la întărirea smalțului. Tratamentul se poate realiza în cabinet sau acasă. Depinde de nevoile individuale ale pacientului. În orice caz, medicul stabilește care este cea mai bună metodă pentru zâmbetul tău;
  • Obturații: Obturațiile din compozit pot fi recomandate în cazul cavităților care s-au erodat foarte puțin;
  • Fațetele dentare: Pentru a îmbunătăți aspectul estetic al dinților, se pot recomanda fațete dentare. Acestea se aplică pe suprafața vizibilă a dinților, oferindu-le o imagine de invidiat. Poți opta pentru fațetarea întregii arcade sau pentru fațetarea dinților cu probleme;
  • Coroanele dentare: Dacă dinții sunt grav afectați și se instalează sensibilitatea dentară, se recomandă ca aceștia să fie protejați de coroane dentare;
  • Gutiere speciale: Dacă abraziunea dentară este cauzată de bruxism, gutierele îți vor salva zâmbetul. Acestea se realizează personalizat, în laboratorul de tehnică dentară și se poartă pe timp de seară. De asemenea, se recomandă identificarea sursei de anxietate. De cele mai multe ori, bruxismul apare din cauza factorilor stresori.

Așadar, smalțul dentar poate fi puternic afectat de alimentație, de diferiți factori chimici (eroziune), de bruxism (abraziune) și anumite afecțiuni generale. Programează chiar acum o primă consultație cu specialiștii și vezi dacă ai nevoie de un tratament de specialitate!

Data articol: 18 ianuarie 2025
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te