Diferența dintre fațete si coroane dentare: Alege corect!
În ziua de azi, zâmbetul nu mai este doar o expresie facială, ci un simbol al încrederii și atractivității. Ai observat și tu că persoanele care au o dantură perfectă par mult mai convingătoare și lasă impresia că se simt confortabil cu imaginea pe care o privesc în oglindă? Să știi că nu este doar o impresie, este realitatea de zi cu zi. Societatea ne impune standarde moderne, deși de cele mai multe ori, astfel de alegeri nu țin doar de imagine, ci și de sănătate.
Odată cu evoluția în domeniul stomatologic, opțiunile de estetică dentară au evoluat semnificativ, cele mai populare opțiuni fiind fațetele și coroanele dentare. Este foarte posibil să fi auzit despre coroane dentare cu mult timp înainte, în schimb, fațetele au devenit populare cu doar câțiva ani în urmă. Ambele opțiuni pot fi potrivite pentru tine, însă decizia finală se va lua doar un urma controlului de specialitate. Până ajungi la prima programare, îți propunem să citești acest articol până la final. Vei descoperi, mai jos, care este diferența dintre fațete și coroane dentare, cum arată întreaga procedură și care sunt principalele avantaje.
Fațete dentare – Definiție, scop și avantaje
Pentru început, trebuie să știi ce sunt fațetele dentare. Ei bine, acestea sunt lucrări protetice care se aplică pe suprafața exterioară a dintelui pentru a-i îmbunătăți aspectul estetic. Acestea sunt adesea comparate cu niște foițe subțiri, ceea ce înseamnă că sunt foarte ușor de purtat, fără să creeze disconfort. În general, au o dimensiune care variază de la 0.5 la 1 milimetru.
Când sunt recomandate fațetele dentare?
Te gândești deja să optezi pentru fațete dentare? Iată când sunt recomandate:
- Dinți ușor fisurați;
- Spații interdentare mari;
- Dinți strâmbi sau cu colorații inestetice;
- Dinți tociți.
De reținut este și faptul că alegerea fațetelor poate fi una definitivă. În unele cazuri, dintele va fi ușor prelucrat înainte, ceea ce îl face sensibil în lipsa protecției oferite de fațetele dentare.
Care sunt avantajele fațetelor dentare?
E imposibil să nu cunoști cel puțin o persoană care poartă fațete dentare. Arată foarte bine, așa-i? Acum că știi când ai nevoie de fațete dentare, am putea trece la următorul aspect deosebit de interesant. Află, în continuare, care sunt avantajele fațetelor dentare:
- Rezultate estetice deosebite;
- Pregătire minim invazivă a dinților înainte de aplicare;
- Recuperare rapidă, fără complicații;
- Rezolvarea defectelor de formă și culoare.
Ești curios să afli dacă există și contraindicații pentru fațete dentare? Ei bine, pacienții care suferă de bruxism își pot fisura sau deteriora fațetele. De altfel, există contraindicații și pentru alte situații, precum:
- Dinți cu restaurări mari (exemplu: obturații de canal);
- Dinți fragili;
- Mușcătură incorectă.
Cum arată procesul de aplicare pentru fațetele dentare?
În ceea ce privește procesul de aplicare, se va realiza o șlefuire foarte fină a dintelui pentru a face loc fațetei dentare. Deși, există posibilitatea ca dinții să nu fie șlefuiți înainte de aplicarea fațetelor in anumite cazuri. Important de menționat în acest sens este faptul că șlefuirea se va realiza doar la nivelul zonei în care urmează să se aplice aceasta. Reține că fațetele se aplică pe fața vizibilă a dinților, mai ales pe cei din zona frontală.
Tipuri de fațete dentare
Fațetele dentare se realizează, în general, din material ceramic, dar există și fațete din compozit sau zirconiu. Opțiunea ideală pentru tine se va alege doar în urma consultației, dar este important de menționat și faptul că, indiferent de materialul ales, fațetele pot avea o culoare asemănătoare cu dinții naturali, în așa fel încât zâmbetul tău să aibă un aspect plăcut.
Coroane dentare – Definiție, scop și avantaje
Pentru a putea face o comparație, trebuie să știi și ce sunt coroanele dentare. Acestea sunt lucrări protetice, folosite în estetica dentară pentru a acoperi un dinte tratat. Putem spune că o coroană dentară este un capac care se montează pe dinte pentru a-i oferi o formă plăcută, dar și rezistență după ce au fost îndepărtate cariile profunde sau au fost realizate diferite tratamente.
Când sunt recomandate coroanele dentare?
Așa cum ai înțeles, coroanele dentare sunt utilizate pentru a acoperi un dinte deteriorat sau un dinte care a fost profund afectat de o carie. De altfel, aceasta sunt recomandate și pentru alte situații. Iată când ai nevoie de coroane dentare:
- Pentru a proteja un dinte care a fost supus unui tratament de canal;
- Pentru a acoperi un implant dentar, oferindu-i formă și funcționalitate;
- Pentru a ancora o punte dentară.
Cel mai probabil ai auzit despre rezistența coroanelor dentare din zirconiu sau despre coroanele metaloceramice, dar dacă ar fi să vorbim despre contraindicațiile coroanelor dentare trebuie să știi că acestea reprezintă soluția ideală pentru tot mai mulți pacienți care se confruntă cu diferite probleme și au nevoie de îndepărtarea cariilor sau de diferite alte tratamente. În unele cazuri însă, o coroană dentară nu mai poate salva un dinte, iar în acest caz se recomandă implantul dentar. Din acest motiv, trebuie subliniat un aspect esențial: doar în urma consultației vom stabili care este soluția salvatoare pentru zâmbetul tău.
Tipuri de coroane dentare
Vei observa că există mai multe tipuri de coroane dentare, precum: coroane dentare metalo-ceramice, coroane dentare din zirconiu, coroane dentare integral ceramice. Fiecare poate reprezenta o soluție optimă pentru o anumită categorie de pacienți. Din acest motiv, în cadrul consultației, vom analiza radiografia, vom discuta pe larg despre problemele cu care te confrunți și vom alege coroanele dentare care îți vor aduce cele mai multe beneficii.
Care sunt avantajele coroanelor dentare?
În ceea ce privește avantajele coroanelor dentare, putem menționa câteva aspecte importante:
- Estetică îmbunătățită;
- Rezistență pe termen lung;
- Restaurarea dinților profund afectați de carii;
- Îmbunătățirea funcționalității dinților.
Cum arată procesul de aplicare pentru coroanele dentare?
Fie că optezi pentru coroane dentare din porțelan sau pentru alte variante disponibile, datorită tehnologiei CAD-CAM proiectarea coroanei dentare se realizează într-un timp cât mai scurt. Iată și cum arată procesul de aplicare:
- Consultația inițială în care vom stabili cea mai bună opțiune de tratament;
- Amprentarea digitală care se realizează după pregătirea dintelui;
- Cimentarea – procesul prin care se fixează coroana pe dinte.
Fațete dentare sau coroane dentare? Care este opțiunea ideală?
Dacă ar fi să ne gândim ce alegem intre fațete si coroane dentare, răspunsul poate varia de la o persoană la alta. Din acest motiv, planurile de tratament sunt personalizate, fiecare pacient venind cu propriile probleme și particularități. De reținut este și faptul că fațetele dentare sunt potrivite mai mult pentru a reda forma și frumusețea dinților, în timp ce coroanele sunt potrivite pentru a trata probleme mai complexe. Care este opțiunea potrivită ție? Vom afla doar în urma consultației, atunci când vom stabili un plan de tratament personalizat.
Igiena dentară cu fațete sau coroane dentare
Înainte de încheiere, trebuie să-ți reamintim că o igienă orală adecvată este esențială atât în cazul celor care încă se bucură de dinții naturali, cât și în cazul celor care poartă fațete sau coroane dentare. Iată câteva recomandări ușor de realizat:
- Spală-te pe dinți ce cel puțin două ori pe zi;
- Alege o periuță de dinți moale;
- Folosește dușul bucal și apa de gură antibacteriană;
- Nu îți folosi dinții pentru a desface cutii sau alte ambalaje.
Așadar, coroanele și fațetele dentare sunt foarte populare în estetica dentară, reușind să le ofere pacienților zâmbetul la care au visat întotdeauna. Opțiunea ideală poate fi diferită de la o persoană la alta.