Cum se pun fațetele dentare: Etape si procedură
Secretul oamenilor de succes este încrederea în propria persoană. Deși e greu uneori să fim mulțumiți cu ceea ce vedem în oglindă, numeroase studii au demonstrat faptul că atunci când ne privim cu ochi buni, lucrurile se schimbă. Vestea și mai bună este că, în ziua de azi, orice problemă își poate găsi o rezolvare, mai ales dacă apelăm la oamenii potriviți.
Te nemulțumește felul în care zâmbești? Programează o consultație la clinică și vezi dacă ai nevoie de fațete dentare. Sunt estetice, rezistente și îți pot reda încrederea în propria persoană în cel mai scurt timp. Ți-am stârnit curiozitatea? Descoperă, citind acest articol, cum arată întreaga procedură, cu ce se lipesc fațetele dentare și ce ar trebui să iei în calcul pentru a le îngriji corespunzător.
Ce sunt fațetele dentare?
Înainte de a afla cum se pun fațetele, trebuie să știi că acestea sunt mici învelișuri, realizate din material ceramic sau din zirconiu, care acoperă suprafață frontală a dinților, îmbunătățindu-le culoarea, forma și dimensiunile. Fie că optezi pentru fațete din ceramică Emax sau pentru alte opțiuni, acestea vor fi realizate în așa fel încât să se potrivească fizionomiei și să arate cât mai natural. Rezultatul final va fi un zâmbet perfect aliniat, fără ciobituri sau fisuri, fără colorații, spațieri sau înghesuiri.
Tipuri de fațete dentare
Pentru că stomatologia modernă și estetica dentară se adresează tuturor pacienților dornici să-și îmbunătățească zâmbetul, există mai multe opțiuni pe care le poți avea la dispoziție. Poți opta pentru fațete dentare din zirconiu sau pentru fațete dentare din ceramică. De altfel, există fațete dentare clasice (prep) sau fațete dentare no-prep. Diferența dintre cele două constă în pregătirea dinților. Pentru fațetele prep se înlătură o cantitate mică de smalț, iar pentru cele no-prep se trece peste această etapă. Sigur, dinții piliți înainte de fațete nu vor suferi mari modificări, deci nu trebuie să-ți faci griji în acest sens, mai ales că procedura nu este deloc dureroasă. Alegerea corectă pentru zâmbetul tău se va lua doar în urma controlului stomatologic. Analizăm situația ta și îți propunem cea mai potrivită soluție.
Cum se aplică fațetele dentare?
Procedura pentru fațetele dentare se realizează pas cu pas, în cabinet și începe cu o consultație. În cadrul primei întâlniri, se va realiza un plan detaliat de tratament, unul care poate conține și alte proceduri. Cum fațetele dentare nu pot fi aplicate pe dinții cariați sau pe dinții care prezintă alte infecții sau afecțiuni, se propune inițial tratament specific.
Mai târziu, se alege tipul fațetelor dentare, ținând cont de așteptările și preferințele pacientului, dar și de recomandările echipei medicale. Iată care sunt, de acum, etapele fațetelor dentare:
Pregătirea dinților
Pentru a pregăti dinții, se va îndepărta un strat de smalț, de obicei între 0.2 mm și 0.5 mm. Procedura este ireversibilă, ceea ce înseamnă că dinții au nevoie de acum în colo de protecție. Dinții piliți pentru fațete pot deveni ușor sensibili, deci au nevoie de un înveliș care să-i protejeze. Mulți pacienți aleg să poarte fațete temporare până la finalizarea procedurii.
Amprentarea
Fațetele dentare trebuie să se potrivească perfect. Acestea nu sunt doar estetice, ci și funcționale, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de o scanare precisă.
Ajustările finale
Înainte de etapa finală, se realizează o verificare amănunțită. Forma, culoarea și dimensiunile corespund așteptărilor tale? Atunci, suntem pregătiți pentru un ultim pas.
Cimentarea
Imediat ce ajungem la o variantă finală, vom cimenta fațetele pe dinții naturali, cu ajutorului unor adezivi speciali. Întreaga procedură poate dura mai mult sau mai puțin, în funcție de numărul dinților care au nevoie o îmbunătățire.
Avantajele fațetelor dentare
Un zâmbet frumos și sănătos, gata să fie privit și admirat îți poate schimba total viața, atât în plan personal, cât și profesional. Din acest motiv, printre avantajele fațetelor dentare se numără și:
- Rezistență la pete și alte colorații;
- Nu necesită îngrijire specială;
- Varietate de opțiuni de culoare;
- Procedură minim invazivă;
- Biocompatibilitate atât cu țesutul dentar, cât și cu gingiile.
Cum se îngrijesc fațetele dentare?
Fațetele dentare sunt recomandate pacienților care au dinții sparți, crăpați, tociți, suprapuși, cu spațieri inestetice sau pătați. Desigur, doar în urma unui control stomatologic poți afla dacă și tu ai nevoie de fațete. Odată ce se stabilește un plan de tratament adecvat nevoilor tale, nu îți rămâne decât să ai grijă de noul tău zâmbet. Nu există alte recomandări, în afară de cele pe care le cunoști deja: periaj minuțios de 2 ori pe zi, apă de gură, ață dentară și duș bucal. De asemenea, pentru a prelungi durata de viața a fațetelor se recomandă un control stomatologic la fiecare 6 luni și de fiecare dată când există semne de îngrijorare.
În concluzie, procedura pentru fațetele dentare este una destul de simplă, dar și confortabilă pentru pacient. Programează și tu o consultație pentru a afla dacă zâmbetul tău are nevoie de o îmbunătățire!