Coroana provizorie: Utilizare, tipuri și prețuri

Pentru a obține zâmbetul mult dorit, pacienții sunt supuși unor tratamente dentare mai simple sau mai complicate. În funcție de particularitatea fiecărui caz, echipa medicală este pregătită să ofere cele mai bune soluții de restaurare dentară. Printre acestea se numără și coroana dentară – o lucrare protetică ce are rolul de a proteja un dinte tratat sau un implant dentar, oferindu-i funcționalitate, rezistență și estetică plăcută.

Întreaga procedură poate dura mai mult sau mai puțin, dar în majoritatea cazurilor, pacienții trebuie să poarte o coroană dentară provizorie. De ce se recomandă, care sunt avantajele, care sunt prețurile și principalele tipuri de lucrări provizorii? Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre coroanele provizorii.

Rolul coroanei dentare

La o primă clasificare, există 2 tipuri de coroane dentare: coroane provizorii și coroane permanente. Le comparăm pentru a identifica rolul acestora.

Coroane dentare permanente

Coroana permanentă este o lucrare protetică fixă și definitvă. Aceasta are rolul de a restaura un dinte rupt sau cu diferite defecte de formă și culoare, un dinte care a fost supus unui tratament de canal, un dinte devitalizat etc. De altfel, coroana definitivă protejează implantul dentar, oferindu-i forma și funcționalitatea unui dinte natural. În cazul de față există mai multe tipuri de coroane dentare, cele mai cunoscute fiind:

  • Ceramică: O coroană Emax sau integral ceramică este potrivită mai ales pentru zona frontală a danturii, dar se poate recomanda și în părțile laterale. Este o alegere deosebit de estetică, dar și rezistentă.
  • Zirconiu: O coroană din zirconiu se remarcă prin rezistența comparabilă cu cea a aliajelor inoxidabile. Este potrivită atât pentru zonele laterale, cât și pentru dinții frontali.

Coroane dentare provizorii

Care e primul lucru care îți trece prin minte atunci când ți se recomandă o coroana provizorie? Te gândești la dinți provizorii din plastic? O lucrare temporară are rolul de a-i asigura dintelui protecția necesară până în momentul în care lucrarea definitivă va fi finalizată. Cu alte cuvinte, durata de viața a acestei lucrări este una limitată.

Tipuri de coroane dentare provizorii

Un dinte fals provizoriu oferă protecție împotriva bacteriilor și factorilor externi, în timp ce îmbunătățește masticația pe toată durata planului de tratament. Acum știm care este funcționalitatea lui, dar cum facem alegerea potrivită? Pentru început, trebuie să știi că există două mari categorii de coroane provizorii: cele realizate în cabinet sau cele realizate în laborator.

Coroană provizorie realizată în cabinet

Un dinte provizoriu se poate realiza și aplica într-o singură ședință, chiar pe scaunul din cabinet. De regulă, se folosește acril sau material compozit, modelându-se o coroană estetică și funcțională pentru o perioadă redusă de timp. Această opțiune nu este recomandată dacă avem o coroană pe implant dentar.

Coroană provizorie realizată în laborator

De cele mai multe ori, coroana provizorie este realizată în laborator, în baza amprentelor și scanării intraorale. De regulă, se folosește acril frezat sau porțelan, iar rezultatul este mult mai estetic, spre deosebire de prima opțiune. Ești curios să afli cu ce se lipesc dinții provizorii? Aceștia se fixează cu ajutorul unui ciment special. Este rezistent și nu creează disconfort sau alte neplăceri. Totuși, este recomandat să eviți traumatismele și să nu pui o presiune foarte mare pe zona maxilarului. Poți cere mai multe informații despre procedura de cimentare a coroanei dentare în cabinet.

coroana provizorie

Materiale folosite pentru coroanele dentare provizorii

De regulă, coroanele dentare provizorii sunt realizate din diferite tipuri de acrilat, din porțelan sau din compozit. În funcție de specificul fiecărui caz în parte, acestea pot rezista de la câteva săptămâni până la câteva luni:

  • Coroane provizorii pe termen scurt: De cele mai multe ori, se realizează dintr-un acril simplu și se recomandă pentru câteva zile sau câteva săptămâni.
  • Coroane provizorii pe termen lung: Se realizează din porțelan sau dintr-un acril mai rezistent și sunt recomandate pentru tratamentele de lungă durată (de până la 6 luni).

Avantajele coroanelor dentare provizorii

Pe lângă aspectul estetic, coroanele dentare provizorii oferă și alte avantaje, precum:

  • Îmbunătățirea masticației pe perioada planului de tratament;
  • Îmbunătățirea dicției în timpul tratamentului;
  • Prevenirea sensibilității dentare;
  • Protejarea dintelui și gingiilor.

Costul coroanelor dentare provizorii

În privința costului, trebuie să știi că lucrările temporare sunt mult mai ieftine, comparativ cu cele permanente. O coroană provizorie cu preț avantajos pornește de la 150 de lei, în cazul celor realizate din acrilat (coroană acrilică realizată în cabinet sau în laborator). Pentru o coroană provizorie PMMA costul este de 300 de lei, iar pentru o coroană porțelan GC pe suport de Cr-Ni provizorie vei plăti 800 de lei. În funcție de specificul cazului clinic, echipa medicală îți va recomanda cea mai bună opțiune pentru zâmbetul tău.

Îngrijirea coroanelor dentare provizorii

Pentru ca orice tratament să aibă succes pe termen lung, este necesar ca pacientul să urmeze întocmai indicațiile primite în cabinet. În ceea ce privește îngrijirea coroanelor provizorii, există câteva recomandări generale, precum:

  • Evită să pui o presiune mult prea mare pe coroana provizorie;
  • Evită alimentele dure și lipicioase;
  • Evită alimentele și băuturile mult prea reci sau mult prea fierbinți;
  • Respectă regulile de igienă orală, și spală-te pe dinți cu blândețe.

Așadar, fie că vorbim despre o lucrare provizorie pe implant ori despre o coroană temporară care acoperă un dinte tratat, scopul final este de a oferi protecție și funcționalitate danturii. 

Data articol: 26 februarie 2024
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te