Aparat dentar Metalic vs Ceramic vs Safir: Avantaje și indicații

aparate dentare metalic vs ceramic vs safir

Tratamentul ortodontic este de ceva vreme privit cu ochi buni. Pe lângă faptul că brackeții colorați sunt chiar interesanți din punct de vedere estetic, pe lângă faptul că marile celebrități de la Hollywood promovează un astfel de tratament, astăzi există posibilități nenumărate. În funcție de complexitatea cazului, dar și de preferințele pacientului, se poate alege un aparat dentar ceramic, metalic sau din safir.

Ți s-a spus că ai nevoie de aparat dentar? Înseamnă că ai nevoie de câteva direcții. O astfel de alegere poate fi destul de dificilă, mai ales pentru cei care sunt interesați atât de partea funcțională, cât și de cea estetică. Lămurim diferențele dintre aparatul ceramic, metalic și din safir în rândurile următoare.

Aparat dentar safir vs ceramic – caracteristici generale

Cel mai cunoscut tip de aparat dentar este cel tradițional, cu care ne-am obișnuit de multă vreme. Să porți aparat dentar metalic este o opțiune foarte bună chiar și în prezent. Totuși, cei care nu vor să facă rabat de la tot ceea ce înseamnă estetică, au alte două opțiuni la îndemână, la fel de funcționale.

Practic, există 3 tipuri de aparate dentare recomandate adesea în tratamentele ortodontice. Ne referim aici la: aparat dentar ceramic, aparat dentar safir și aparat dentar realizat din metal. Primele două opțiuni sunt apreciate de către pacienți (în special de către cei foarte tineri) datorită esteticii superioare. Practic, aceste aparate dentare sunt mai puțin vizibile. Deși sunt două variante ideale pentru cei care își doresc să parcurgă un plan de tratament discret, alegerea finală ține doar de recomandarea specialistului.

Aparat dentar safir vs ceramic? Ce alegi? Rolul aparatelor dentare din safir sau ceramică este același – alinierea dinților și corectarea ocluziei. Brackeții aparatului dentar ceramic sunt realizați din ceramică, în timp ce brackeții aparatului din safir sunt realizați din cristale de safir șlefuite. Ambele variate imită bine culoarea naturală a danturii, nu se colorează și permit adaptarea rapidă.

De menționat este și faptul că, în funcție de caz, echipa medicală poate recomanda purtarea unui aparat dentar mobil. Deși este mult mai ușor de acceptat de către pacienți, acesta nu poate fi o soluție pentru toată lumea. Ne menținem ideea – decizia finală se ia doar la recomandarea medicului ortodont.

Aparat dentar Metalic vs Ceramic vs Safir

Aparat dentar Metalic vs Ceramic vs Safir

Iată un subiect interesant – aparat dentar ceramic vs safir vs metalic. Ce să alegi când ai atât de multe opțiuni disponibile? Oare ce este mai bine pentru sănătatea ta? Oare cu ce tip de aparat dentar o să te simți mai bine? Ce o să zică cei din jur? Află, continuând să citești, care sunt principalele asemănări și diferențe între un aparat metalic, aparat dentar din ceramică și din safir. 

Estetică

La capitolul estetică, un aparat metalic este vizibil atunci când deschizi gura. Pentru mulți, în special pentru adolescenți poate fi un impediment, simțindu-se stânjeniți. Pe de altă parte, dacă alegi un aparat din safir ori din ceramică vei beneficia de mai multă discreție. Sigur că și acestea se pot observa cu ochiul liber, dar va dura ceva până când cei din jur vor înțelege că porți aparat dentar.

Durabilitate

În ceea ce privește durabilitatea, e clar că metalul ocupă primul loc în top. Cu toate acestea, nu putem spune că un aparat dentar din safir sau din ceramică este deosebit de fragil. Cele două materiale nu se pot compara cu metalul, dar sunt de asemenea rezistente.

Igienă

Teoretic, aparatele ceramice și aparatele din safir sunt mai ușor de curățat comparativ cu cele metalice. De ce? Datorită suprafețelor netede. Cu toate acestea, îți poți menține corect igiena orală indiferent de tipul de aparat dentar pe care îl poți. Atenție, igiena cu aparat dentar este puțin diferită! Necesită mai multă atenție și mai mulți pași obligatorii. Discută cu echipa medicală pentru a te lămuri.

Eficiență

Toate cele 3 tipuri de aparate dentare fixe sunt eficiente și potrivite pentru anumite categorii de pacienți. Înainte de a purta aparat dentar, vei merge la o primă consultație. În funcție de specificul nevoilor tale, dar și în funcție de propriile preferințe, echipa medicală îți va propune un plan personalizat de tratament. Purtate pe perioada propusă, fiecare tip de aparat dentar îți poate schimba radical viața.

Confort

Confortul este un subiect subiectiv. De ce? Pentru că fiecare are propria părere cu privire la estetică, fiecare are o anumită rezistentă la disconfort, iar exemplele pot continua. Astfel, unii pacienți se pot simți mult mai confortabil purtând aparate metalice, în timp ce alții aleg varianta celor din ceramică sau metal. În orice caz, toate cele 3 tipuri de aparate dentare pot provoca mici iritații la început – acestea sunt absolut normale și fac parte din perioada de acomodare. O problemă reală ar fi ca iritația să persiste. La fel și durerea.  

Durata tratamentului

Deși impresia generală este aceea că aparatele tradiționale, cele realizate din metal, pot exercita mai multă presiune asupra dinților, în realitate, durata planului de tratament diferă în funcție de complexitatea cazului și de vârsta la care pacientul decide să își îndrepte dinții ori să-și corecteze problemele de ocluzie. Reține că tratamentele ortodontice sunt mult mai eficiente în copilărie, dar această afirmație nu trebuie să te pună pe gânduri. Poți purta aparat dentar și mai târziu, bucurându-te, într-un final, de zâmbetul la care ai visat mereu.

Impactul asupra vorbirii

Impactul asupra vorbirii are legătură cu adaptarea. Este normal ca în primele săptămâni să întâmpini anumite dificultăți, indiferent de tipul de aparat pe care îl porți. Odată cu trecerea timpului, te vei obișnui, vei vorbi fluent, iar aparatul dentar va deveni inexistent. Trebuie doar să ai puțină răbdare.

Costuri

Sigur că prețul este de multe ori un factor decisiv, dar dacă am privi în ansamblu, diferența nu este una foarte mare. Trebuie doar să pui în balanță principalele avantaje și, până la urmă, propriile nevoi. De exemplu, diferența dintre un aparat dentar metalic și unul din safir este de 1000 RON. Cel metalic costă 3500 RON pentru o singură arcadă, în timp ce aparatul fizionomic din safir pentru o singură arcadă costă 4500 RON. Trebuie menționat și faptul că prețul final include și altele: consultație, model de studiu, monitorizare tratament etc.

Așadar, alegerea tipului de aparat dentar depinde atât de complexitatea cazului, cât și de preferințele personale.

Data articol: 29 august 2024
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te