Anestezie dentară: Tipuri, complicații și recomandări

Frica de stomatolog este unul dintre principalele motive pentru care pacienții tot amână controalele regulate, ajungând în cele din urmă cu probleme complexe, greu de tratat, dar și costisitoare. Cum apare această frică? E simplu: pe fondul durerii. Trăim cu falsa impresie că intervențiile și procedurile de orice fel sunt dureroase. În realitate, disconfortul pe care îl simți acasă, atunci când ai o problemă de ordin dentar, este mult mai mare decât disconfortul resimțit pe scaunul din cabinet.

Fie că urmează să beneficiezi de un implant dentar, fie că trebuie să tratezi o carie activă ori să fii supus unui alt tratament de specialitate, întreaga procedură va avea loc doar după ce se realizează o anestezie dentară, deci cu 0 durere și complicații. Cât durează o anestezie dentară, care sunt posibilele complicații, dar și recomandările medicilor? Află mai multe detalii din acest articol.

Ce este anestezia dentară?

Anestezia se folosește doar de către medici pentru a gestiona durerea din timpul procedurilor stomatologice, oferindu-le pacienților tot confortul de care au nevoie în cabinet. Anestezia se realizează cu ajutorul unor substanțe speciale care blochează transmiterea impulsurilor, indiferent de procedura care urmează să se realizeze. Se poate realiza anestezie atât la pacienții adulți, cât și la copii.

Tipuri de anestezie dentară

Deși suntem obișnuiți cu anestezia locală dentară, în practică există mai mute tipuri de anestezie. Le analizăm pe fiecare în parte, dar nu înainte de a-ți aminti că doar medicul îți poate recomanda cea mai bună alternativă.

Anestezie locală

Începem cu cea mai utilizată anestezie la stomatologie, cea cu care suntem obișnuiți încă din copilărie. Prin urmare, anestezia locală se poate împărți în două categorii:

  • Anestezie topică: Se folosește anestezic dentar sub formă de spray, gel sau unguent, care se aplică direct pe gingie. Este un tip de anestezie folosit, în general, în rândul celor mici sau în cazul tratamentelor simple. Efectul durează destul de puțin, până la 20 de minute;
  • Anestezie pin infiltrație sau prin injectare: Se folosește pentru majoritatea procedurilor stomatologice deoarece efectul durează până la 60 de minute. Substanțele cu efect anestezic se introduc direct în țesut cu ajutorul unei seringi. Există și situații în care, pentru început, se aplică anestezie topică și, ulterior, se adaugă anestezic prin injectare. O simplă carie dentară poate fi trată fără durere sau disconfort cu ajutorul anestezicului local.

Sedarea conștientă

Un alt tip de anestezie dentară este sedarea conștientă – o metodă eficientă, care îi ajută pe pacienții anxioși să se relaxeze pe timpul procedurii, rămânând totuși conștienți. Aici există 3 variante:

  • Sedarea orală: Presupune administrarea unui medicament cu efect sedativ, chiar înainte de a ajunge la stomatologie. Medicamentația este recomandată doar de către specialist! Acest tip de sedare poate avea și un efect mai puțin plăcut: starea de somnolență. Cu toate acestea, pacientul se va simți mult mai relaxat pe perioada procedurii și, cel mai important, conștient de tot ceea ce se întâmplă;
  • Sedarea prin inhalare: O altă metodă, realizată în cabinet, este inhalarea unor substanțe cu efect de sedare. Se folosește un inhalator de tip mască, care se poziționează pe nasul pacientului. Acesta se va relaxa treptat, rămânând totuși conștient. Doar medicul poate recomanda sedarea conștientă, fie că ne referim la inhalosedare, la sedarea orală sau intravenoasă;
  • Sedarea intravenoasă: Se recomandă în cazuri speciale, atunci când pacienții suferă de anxietate puternică sau, din diferite motive, nu pot sta nemișcați pe o perioadă îndelungată. Așa cum reiese din titlu, sedarea se realizează direct în fluxul sangvin.

Anestezie generală

Se poate face si anestezie generală, dar în cazuri complexe, cum ar fi, intervențiile din sfera chirurgiei maxilo-faciale ori în cazul pacienților cu nevoi speciale. În orice caz, acest tip de anestezie trebuie recomandat doar de către medic, ca urmare a unei discuții serioase și sincere. Anestezia generală se relizează doar de către un medic specializat în ATI și se recomandă în cazuri extrem de speciale.

Anestezie fără adrenalină

Există și un tip de anestezie pentru cardiaci sau pentru cei care suferă de diabet. Se numește anestezie fără adrenalină și este recomandată în situații speciale.

Pregătirea pentru anestezie

Cum anestezia dentară nu este o procedură complexă, pacienții nu ar trebui să facă eforturi speciale înainte de programare. Cu toate acestea, există o listă cu recomandări, ușor de parcurs de oricine:

  • Evită cofeina și alcoolul cu cel puțin 12 ore înainte de vizita la stomatologie;
  • Asigură-te că mânci suficient înainte de programare și că te hidratezi corespunzător;
  • Spune-i medicului despre afecțiunile tale, dar și despre medicamentația pe care o iei zilnic (dacă este cazul);
  • Relaxează-te și ai încredere în echipa medicală.

De asemenea, există anumite recomandări specifice pentru anestezia prin sedare. De exemplu, la inhalosedare nu se consumă alimente sau lichide cu o oră înainte, iar la sedarea profundă cu 3 ore înainte. Echipa medicală îți va spune tot ce trebuie să faci în situații speciale.

Efecte secundare asociate cu anestezia dentară

Există și câteva efecte secundare de care trebuie să știi, chiar dacă majoritatea sunt inofensive și trecătoare:

  • Senzație de rău: Unii pacienți pot experimenta o stare de rău după anestezia dentară. E ceva firesc. Senzația va dispărea în câteva ore;
  • Hematoame: În cazuri rare, pot apărea hematoame pe buze sau obraz. Vor trece după câteva zile;
  • Amețeală și vărsături: Există și situații în care, pacienții care au beneficiat de inhalosedare să simtă o senzație de greață, să aibă stări de vomă și amețeli. Și durerile de cap după anestezia dentară sunt normale pentru o anumită categorie de pacienți;
  • Senzație de arsuri și durere locală: Se consideră a fi normal și durează câteva ore;
  • Vătămarea țesuturilor moi (buze, obraji și limbă): Se întâmplă ca urmare a mușcării accidentale în perioada în care anestezicul încă are afectat asupra cavității bucale.

Complicații asociate cu anestezia dentară

Pentru a preveni complicațiile anesteziei dentare trebuie să discuți cu echipa medicală despre toate bolile cronice preexistente, despre alergiile la anumite substanțe și despre stilul tău de viață. Iată care sunt cele mai comuni complicații:

  • Intoxicație;
  • Alergie;
  • Pierderea sensibilității după injectarea anestezicului;
  • Infecție tisulară;
  • Spasme musculare;
  • Vânătăi.

Contraindicații pentru anestezia dentară

În privința contraindicațiilor, există 3 mari categorii de pacienți care au nevoie de o discuție mult mai amplă cu echipa medicală:

  • Pacienții alergici;
  • Pacienții care nu pot coopera (copii foarte mici sau persoane cu handicap);
  • Pacienți care suferă de diferite anomalii.

Totuși, medicina modernă are o soluție pentru orice caz clinic în parte, deci recomandarea specialiștilor este să nu amâni vizita la stomatologie.

Anestezia dentară în sarcină

Există trei mari indicații pentru viitoarele mămici: rezolvarea tuturor problemelor dentare înainte de concepție, control la 6 luni (inclusiv în perioada de sarcină și alăptare) și menținerea igienei orale. Ar fi ideal ca orice viitoare mămică să treacă pe la stomatologie pentru a trata cariile profunde și celelalte probleme. De ce? Pentru că pe perioada sarcinii riscurile sunt mult mai mari. De aceea se insistă și asupra menținerii igienei orale și controalelor regulate. Cazurile de gingivită sunt destul de comune în rândul gravidelor.

Cu toate acestea, unele femei au nevoie de tratamente mai complexe pe perioada celor 9 luni și nu ne referim aici la o simplă igienizare. Nu poți sta cu durere și nici cu infecție la dinți. O problemă majoră te poate afecta atât pe tine, cât și pe bebeluș. Astfel, anestezia locală poate fi recomandată, în cazuri speciale, în sarcină, doar cu înștiințarea medicului ginecolog.  

Deși majoritatea anestezicelor sunt sigure și eficienta chiar și în sarcină, recomandarea generală este aceea de a merge la stomatologie înainte de momentul concepției. E mult mai sigur așa, pentru tine, dar mai ales pentru cel mic.

Așadar, există mai multe tipuri de anestezie dentară, dar cea mai folosită metodă pentru a scăpa de durere în timpul procedurilor stomatologice rămâne anestezia locală. Discută cu echipa medicală despre alergiile și bolile cu care te confrunți înainte de a-ți administra doza de anestezic!

Întrebări frecvente

Este posibil ca anestezia dentară locală să nu-și facă efectul?

Substanțele anestezice folosite în momentul de față sunt foarte eficiente, dar există și cazuri (destul de rare) în care anestezicul nu funcționează. Aici ne referim mai ales la acea categorie de pacienți care au luat multe medicamente cu efect antiinflamator într-o perioadă foarte scurtă de timp, dar și la pacienții care se confruntă cu infecții puternice. Putem adăuga pe listă și consumul excesiv de alcool.  

În cât timp se elimină substanțele anestezice din organism?

De regulă, anestezicul se elimină la aproximativ 2 ore din organism, dar efectele acestuia pot continua pentru alte câteva ore. Menționăm totuși că timpul necesar pentru a elimina substanțele anestezice din corp poate varia semnificativ de la un pacient la altul în funcție de: starea generală de sănătate, doza utilizată, tipul de anestezic folosit etc.

După cât timp se poate mânca?

Cei mai mulți pacienți sunt curioși să afle după cât timp poți mânca după anestezia dentară. Recomandarea generală este ca pacienții trebuie să aștepte măcar o oră pentru a mânca. E bine ca efectul anestezie să dispară aproape complet. În caz contrar, obrajii, limba sau buzele pot suferi leziuni serioase.

Se poate fuma după anestezia dentară?

O altă recomandare generală este să se evite tutunul timp de 24 de ore după anestezie. Scopul principal este a de a permite țesuturilor să se regenereze în mod sănătos. Dacă nu poți renunța la țigări, poți încerca să reduci cantitatea acestora în primele orele de la intervenție. 

Data articol: 2 iulie 2024
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te