Clinica nu are program intre 21 decembrie - 7 ianuarie 2025

Ai voie să faci RMN cu aparat dentar?

rmn cu aparat dentar

Ce bine că medicina evoluează! Dacă ar fi să ne oprim din tumultul cotidian și să ne concentrăm, preț de câteva minute, asupra tehnicilor și tratamentelor moderne, ne-am da seama cât de mult am avansat față de generațiile trecute, cât de norocoși suntem. Acum, orice problemă își poate găsi o rezolvare dacă ceri ajutor la timp.

Una dintre problemele peste care mulți pacienți trec cu indiferență este alinierea incorectă a dinților pe arcadă. Din păcate, o astfel de condiție te poate conduce ușor spre diferite alte afecțiuni. Dacă și tu te-ai decis, în cele din urmă, să porți aparat dentar, înseamnă că ai o mulțime de întrebări. Adesea, pacienții sunt curioși să afle dacă se poate face RMN cu aparat dentar. Află răspunsul din acest articol.

Ce este un RMN și cum funcționează?

Pentru început, trebuie să știi ce este un aparat RMN și cum funcționează acesta. RMN vine de la Rezonanță Magnetică Nucleară și este un aparat care, se folosește de imagistică pentru a obține imagini detaliate cu organele interne, fără să folosească radiații ionizate – acele raze X despre care cunoaște cu toții destul de multe detalii.

Se poate face RMN dacă ai dinți metalici? Hai să vedem cum funcționează aparatul. Pacientul este introdus într-un tub, supus unui câmp magnetic, care emite unde radio cu diferite frecvențe. Atomii din organism eliberează astfel o energie sub formă de semnal. Acest semnal se captează și se transformă într-o imagine precisă. Complexitatea imaginii oferă posibilitatea medicilor de a analiza cu atenție și precizie zona care prezintă probleme. De regulă, se recomandă un RMN atunci când pacientul suferă de anumite rupturi musculare sau de ligament, atunci când există suspiciunea unor tumori ori leziuni cerebrale etc.

Cum influențează aparatul dentar realizarea unui RMN

Dacă, în anumite condiții, se poate face RMN cu implant dentar, de ce nu ai putea să te adresezi medicilor specialiști dacă porți aparat dentar? Așa cum știi, din cauza câmpului magnetic, poate fi destul de periculos să porți obiecte metalice. Acesta este principalul motiv pentru care, odată ajuns la clinică, pacientul este rugat să îndepărteze toate bijuteriile și monedele din buzunare. Metalul poate încălzi țesuturile și poate provoca probleme complexe, de la distorsionarea imaginii până la diferite leziuni. Toate aceste informații îți vor fi prezentate de către medici înainte de a intra în camera de examinare. Nu poți face un RMN fără a semna un acord și fără a informa echipa medicală cu privire la starea ta de sănătate.

Tipuri de aparate dentare și compatibilitatea lor cu RMN-ul

Se poate face RMN dacă ai aparat dentar?

Foarte multe persoane se gândesc mult asupra unui subiect destul de cunoscut poate și ție: aparat dentar metalic vs ceramic. La modul general, aparatul dentar nu te poate împiedica să faci un RMN, dar există aici mici discuții. Deși foarte rar se cere îndepărtarea acestuia, mai ales în momentul de față când există aparate dentare moderne, scanarea creierului sau a sinusurilor poate fi un impediment. Reține că doar materialele metalice pot afecta câmpul magnetic, prezentând anumite riscuri pentru pacient, în rest, totul se întâmplă în condiții de siguranță.

Tipuri de aparate dentare și compatibilitatea lor cu RMN-ul

Pentru a înțelege mult mai bine, analizăm pe rând principalele tipuri de aparate dentare și compatibilitatea acestora cu aparatul RMN.

  • Aparat dentar metalic: La capitolul RMN și contraindicațiilor acestuia încadrăm clasicul aparat dentar metalic. În general nu sunt recomandate deoarece pot încălzi țesuturile, interferând cu calitatea imaginilor;
  • Aparat dentar ceramic și din safir: Materialele ceramice sunt sigure pentru RMN, deci nu prezintă riscuri pentru sănătatea și nici pentru calitatea imaginii. De asemenea, safirul este un material sigur pentru RMN;
  • Aparat dentar transparent: Nici acesta nu presupune riscuri, mai ales că poate fi îndepărtat cu ușurință înainte de examinare. La fel putem spune despre aparatul dentar mobil.

Totuși, înainte de a face acest pas, este important să te consulți cu medicul ortodont. De cele mai multe ori, clinicile care îți pun la dispoziție posibilitatea de a face un RMN îți cer acordul medicului stomatolog. Important este, de asemenea, să cunoști compoziția aparatului dentar pe care îl porți.

În concluzie, de cele mai multe ori, se poate face RMN dacă porți aparat dentar cu fir de contenție, dar este important să discuți cu ambele echipe medicale înainte de a te expune undelor magnetice.

Data articol: 4 octombrie 2024
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te