DETRATRAJ -PROFILAXIE

 

Este timpul ca vizita la stomatolog sa nu mai fie determinata de ingrozitoarele dureri de dinti si sa se transforme intr-o experienta  placuta, iar profilaxia este cuvantul cheie.
In cadrul profilaxiei se realizeaza:  sigilarea santurilor si fosetelorfluorizare dentara, detartraj manual si cu ultrasunete, precum si pachete de tratament profilactic  dedicate  diverselor  grupe de varsta şi nevoi  stomatologice.

Ce inseamna profilaxie? Prevenire. Totul incepe cu o metoda corecta de periaj si de folosire a metodele auxiliare de igienizare a cavitatii bucale (periuta interdentara, ata dentara, apa de gura si dusul bucal).

 

DETARTRAJ PERIODIC

 

Tartrul este o problema cu care ne confruntam toti, chiar daca periajul este corect efectuat. Acesta este responsabil in cea mai mare proportie de halena bucala (mirosul neplacut al respiratiei)  si de aparitia bolilor parodontale.

Recomandam pacientilor sanatosi vizitele la 6 luni pentru control si detartraj. Acesta se poate efectua cu ultrasunete, completat de air flow (dispozitiv ce proiecteaza un jet de aer, apa si bicarbonat de sodiu pe suprafetele dentare) si de periajul profesional.
Pentru igienizarea implanturilor si a lucrarilor protetice cabinetul dispune de aparatura si anse speciale de detartraj.

PACHETELE DE PROFILAXIE

La LLL Dental va stam la dispozitie cu mai multe pachete profilactice din care vom alege unul potrivit pentru dumneavoastra. Gruparea manoperelor in ” pachete”  le reduce costul.

 • Pachetul Med

  Este pachetul de profilaxie de baza, continand detartraj cu ultrasunete si periaj profesional. Este recomandat in general pacientilor fara probleme parodontale (retractii gingivale si osoase, pungi parodontale)  si fara depuneri de tartru subgingival.
  Ultrasunetele “sparg” si mobilizeaza tartrul, iar jetul de apa al piesei de detartraj spala fragmentele de tartru, raceste suprafata dentara si “maseaza”  gingia, avand un efect calmant asupra ei.
  Orice detartraj cu ultrasunete este completat de periajul profesional efectuat cu o pasta profilactica cu fluor. In urma periajului se vor obtine  suprafete netede si curate.
  Detartrajul cu ultrasunete si periajul profesional sunt recomandate la un interval de 3-6 luni, in functie de igiena pacientului.

 • Pachetul Kid

  E destinat copiilor, recomandat la 6 luni.
  Prima vizita la dentist trebuie sa se intample in jurul varstei de 3 ani, chiar daca nu exista probleme dentare.  Astfel copilul se va obisnui cu personalul medical si va accepta prezenta acestuia in viata sa.
  Pentru inceput se vor efectua periaje profesionale, ca ulterior  (atunci cand tartrul isi face aparita) sa se efectueze pachetul Kid.
  In cadrul acestui pachet de profilaxie, copilul va beneficia de un instructaj de igiena pe intelesul sau, vom identifica zonele dentare care necesita o ingrijire mai atenta cu ajutorul revelatorilor de placa bacteriana, vom indeparta tartrul cu ajutorul ultrasunetelor,  iar dupa ce vom face un periaj profesional vom aplica pe dinti fluorul care poate fi sub forma de pasta, geluri sau lacuri ce va oferi protectie impotriva cariilor.

 • Pachetul Profi

  Este un pachet de profilaxie mai complex destinat cu precadere pacientilor cu coloratii (pe suprafata dentara).
  Fumatorii sunt  ”abonati”  la fiecare 3-4 luni pentru acest pachet de profilaxie in urma caruia rezultatele  sunt spectaculoase.
  Airflowl-ul care  este punctul  forte al acestui pachet de profilaxie este un dispozitiv care utilizeaza un jet de apa, aer si pulbere de bicarbonat de sodiu.
  Prin jetul “proiectat” de airflow se asigura o curatenie  intensa a zonelor mai greu accesibile (zonele intradentare si sub lucrarile fixe  cimentate pe dinti).
  Acest pachet de profilaxie asociaza un detartraj ultrasonic, cu airflow-ul si periajul profesional. La sfarsitul tratamentului profilactic  se maseaza gingiile cu acid hialuronic pentru a-i reda supletea si elasticitatea, iar dumneavoastra va veti bucura de o senzatie de prospetime si de o respiratie placuta.

 • Pachetul Implanto

  Este pachetul de profilaxie destinat detinatorilor de lucrari pe implanturi dentare. Este asemanator cu Pachetul Profi, insa  punctul sau forte este ansa de carbon pentru detartraj. Aceste anse sunt special concepute pentru a curata implanturile. Ansele  fiind din carbon sunt “blande” cu suprafata implantului si totusi “ferme” cu depunerile de tartru si placa bacteriana de pe suprafata implanturilor.
  Se pot utiliza atat ansele de carbon ce pot fi atasate la piesele Kavo cu ultrasunete  cat si instrumentarul manual din carbon in functie de situatia dentara a pacientului.
  Igiena orala reprezinta factorul determinant de care depinde durata de viata si succesul post operator al unui implant dentar.
  La fiecare sedinta de detartraj se va efectua un control al implanturilor dentare. Controalele periodice facute odata cu Pachetul Implanto se vor efectua in primul an din 3 in 3 luni. Daca igiena pacientului este adecvata,  nu apar inflamatii gingivale, dupa un an se pot efectua igienizari profesionale la 6 luni. Totusi igienizarile se vor stabili in functie de necesitatile pacientului, urmarindu-se cantitatea de tartru moale  si dur depus, aspectul gingiei din jurul implanturilor si aspectul lucrarii protetice pe implanturi.
  In general, implantul dentar dispune de mai putine bariere anatomice si funcionale decat dintele natural in consecinta,  igiena dintilor pacientului trebuie sporita de cea profesionala din cabinetul nostru.  Sanatatea implanturilor dumneavoastra depinde foarte mult de efortul depus de dumneavoastra pentru o igiena orala impecabila cat si de igienizarile profesionale periodice facute de noi.

 • Pachetul Paro

  Este poate cel mai complex pachet de profilaxie, continand pe langa manoperele uzuale: detartraj ultrasonic, airflow,  periaj profesional si o manopera usor chirurgicala si anume chiuretajul subgingival. Acest pachet de profilaxie  este destinat pacientilor parodontopati cu gingivite, retractii gingivale si pungi parodontale. Se incearca indepartarea tartrului atat supragingival cat si subgingival si indepartarea tesuturilor formate  in pungile parodontale– tesuturi de granulatie ce mentin inflamatia si determina  osul sa se retraga. Chiuretajele subgingivale se realizeaza cu instrumentar specific, chiurete Gracey, fiecare chiureta fiind conceputa sa indeparteze tartrul atasat de radacina dentara si totodata sa deretentivizeze suprafata radiculara a dintelui. Va recomandam ca acest pachet de profilaxie sa fie repetat la fiecare 3-4 luni. Dupa indepartarea tartrului si a placii bacteriene la sfarsitul tratamentului se va aplica pe gingie o substanta care  contine  antibiotic, astfel incat sa fie redusa la minim inflamatia. In detinerea acestui “control” asupra bolii parodontale, dumneavoastra aveti un aport foarte important intretinand o igiena dentara riguroase in perioadele dintre intalnirile cu igienistii noastrii.

 • Pachetul Orto

  Este destinat pacientilor aflati in tratamente ortodontice, cu aparate ortodontice fixe. Stim cu totii ca existenta unei zone retentive in cavitatea bucala inseamna o igiena mult ingreunata. Tocmai din acest motiv noi incercam sa stabilizam igiena pacientilor nostri prin asistenta profilactica. O igiena deficitara duce la gingivite si zone de demineralizare pe smalt, ce pot deveni carii.
  Pachetul Orto care pe langa indepartarea placii bacteriene, a tartrului cu anse de carbon si airflow aduce si un aport important de fluor prin fluorizarea efectuata la sfarsitul tratamentului profilactic.
  Fluorizarea ofera o protectie notabila a smaltului impotriva atacurilor acide  ale placii bacteriene.
  Pacientii aflati in tratament ortodontic sunt monitorizati atent la fiecare control ortodontic lunar cat si la fiecare igienizare odata la 3 luni.

Toti pacientii pot beneficia de un pachet de profilaxie personalizat, in functie de nevoi si posibilitati.

COMPLICATIILE DATE DE TARTRU
 

Tartrul se formeaza in timp, prin mineralizarea placii bacteriene cu sarurile prezente in saliva. Acesta poate sa adere pe orice suprafata dura din cavitatea bucala (suprafetele dintilor, plombepunti dentareimplanturiaparate ortodontice).

In afara de aspectul inestetic tartrul este un factor important in aparitia bolii parodontale. Tartrul poate determina inflamarea  gingiei, resorbtia osului care sustine dintii determinand aparitia mobilitatii dintelui. Se ajunge  pana la pierderea dintilor.
E foarte important sa retineti ca odata aparut tartrul nu mai poate fi indepartat acasa prin periaj, ci doar in cabinetul dentar printr-un detartraj profesional.
Detartrajul trebuie sa indeparteze depunerile si sa lase in urma lui o suprafata dentara neteda, pe care depunerea placii bacteriene sa fie mult intarziata.

 
la inceput
 

Detartraj | Bucuresti sector 2 Calea Mosilor 296