SANATATEA ORALA
S-a scris foarte mult despre preventia bolilor gingivale si despre ceea ce inseamna preventia in general in stomatologie. Si credem ca a venit momentul sa vedem si ceva cifre relevante. Care sunt efectele unei igiene defectuoase si a ingrijiri necorespunzatoare a dintilor asupra sanatatii bucale si cum afecteaza bolile gingivale populatia la nivel mondial?
Organizatia Mondiala de Sanatate a pus la dispozitie cateva cifre care vorbesc de la sine:
- La nivel mondial un procent cuprins intre 60%-90% dintre copii care merg la scoala si aproape 98% dintre adulti au cel putin o carie.
- Boli grave ale gingiilor , care pot duce la pierderea dintilor, se intalnesc la aproximativ 15-29 % dintre adultii cu varste cuprinse intre 35-44 de ani;
- La nivel mondial, aproximativ 30% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 65 si 74 de ani nu mai au dinti naturali;
- Incidenta cancerului oral se intalneste intre 1 si 10 cazuri la 100 000 de oameni, in majoritatea tarilor;
- Alcoolul si tutunul sunt principalii factorii de risc care duc la aparitia cancerului oral;
- Aproape jumatate (40-50%) dintre cei diagnosticati cu HIV au infectii orale, bacteriale sau virale;
- La nivel mondial 16-40% dintre copii cu varste intre 6 si 12 ani au suferit traume dentare fie in locurile de joaca sau in scoli, in accidente pe strada sau din cauza anumitor forme de violenta;
- O boala severa a gingiilor numita Noma afecteaza copii care traiesc la limita saraciei in tarile din Africa si Asia. Aceste leziuni sunt urmate de necroze (moartea prematura a celulelor din tesuturi) ale buzelor si pielii. Netratati, aproximativ 90% dintre acesti copii mor.
Dintii stricati trebuie tratati imediat. Cu cat stau mai mult timp netratati, cu atat cariile se adancesc mai mult si devin mai greu si mai costisitor de tratat.
Vestea buna este ca aceste carii pot fi prevenite. Vizitele regulate la medicul stomatolog, mentinerea unei alimentatii corecte si al unui stil de viata sanatos sunt cele mai bune arme sa lupti cu cariile dentare si alte boli ale gingiei.
[1] Sursa : Organizatia Mondiala a Sanatatii- august 2014