IMPORTANTA LUCRARILOR PROVIZORII
Importanta lucrarilor provizorii in tratamentele stomatologice
Este important sa stiti in calitate de pacient ca, pe parcursul etapelor de tratament care pregatesc rezultatul final, restaurarile protetice provizorii au o mare importanta. Stiind acest lucru, veti putea testa suplimentar corectitudinea planului de tratament care vi se propune.
Concret, de la momentul slefuirii si pana la finalizarea lucrarii protetice, dintii trebuie sa fie acoperiti de lucrari cu caracter provizoriu, fixate cu cimenturi provizorii si realizate de obicei din acrilat. Aceste restaurari nu trebuie sa exercite doar rol de protectie a dintilor slefuiti, ci vor fi folosite si pentru a verifica corectitudinea viitoarei lucrari definitive. Mai mult, perioada de proba are un rol important in acomodarea cu noile lucrari dentare. Un aspect la fel de important este acela ca utilizarea in cadrul planului de tratament a lucrarilor provizorii este importanta pentru pacient in vederea mentinerii vietii sociale active, dar si in deprinderea unor tehnici corecte de mentinere a igienei la nivelul restaurarilor.
Ulterior etapei de provizorat, lucrarea dentara definitiva se va cimenta provizoriu pentru o perioada de proba. Cat timp lucrarile definitive sunt cimentate provizoriu, este important sa fiti atenti la urmatoarele aspecte:
- Ramane mancare intre lucrare si dinti?
- Lucrarea este inalta?
- Lucrarea preseaza sau deranjeaza gingia?
- Lucrarea impiedica efectuarea unor miscari mai ample ale maxilarelor?
- Mestecati bine cu noile lucrari?
- Va place forma si culoarea lucrarilor?
Daca oricare dintre aspectele de mai sus va deranjeaza, nu ezitati sa i le comunicati medicului dumneavoastra stomatolog, caci lucrarile dentare cimentate provizoriu se pot decimenta si ajusta conform cerintelor dumneavoastra.
Dupa cimentarea provizorie evitati masticatia cel putin o ora, iar in cazul in care aveti anestezie locala, asteptati pana la remiterea completa a acesteia. In aceasta perioada, trebuie sa evitati alimentele lipicioase sau dure si guma de mestecat pentru ca acestea se pot lipi de lucrarile dentare. Totodata, masticatia se va realiza cu prudenta in aceasta perioada, deoarece lucrarea se poate decimenta si o puteti inghiti odata cu bolul alimentar. Nu mancati asa cum facem in mod obisnuit, ci constientizati actiunea.
Periajul oricarei lucrari dentare cimentate provizoriu (fie ea definitiva sau provizorie) se va realiza normal. Evitati insa folosirea atei dentare pentru ca poate decimenta lucrarea.
Este normal ca zone mici din lucrarea provizorie sa se uzeze, sa se fractureze sau sa se decimenteze. In cazul acesta, este important sa va contactati medicul stomatolog. In cazul in care sunteti plecat din oras, puteti folosi adezivi pentru protezele dentare pentru a recimenta lucrarea.